Un plasture inteligent ar putea permite persoanelor cu afecţiuni ale aparatului vocal să vorbească din nou


,

Aproape o treime dintre oameni suferă de cel puţin o tulburare a vocii în timpul vieţii, potrivit unui nou studiu. Însă, cu ajutorul unui mic plasture adeziv, aceştia ar putea într-o zi să vorbească din nou, folosind inteligenţa artificială (AI) care citeşte mişcările muşchilor gâtului pentru a le transforma în cuvinte, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California.

Plasturele este activat exclusiv de mişcările muşchilor, potrivit cercetătorilor americani care au publicat marţi un articol în revista Nature Communications, în care descriu prototipul dispozitivului pentru reabilitare vocală.

Fixat pe piele, plasturele converteşte mişcările muşchilor laringelui în semnale electrice, care sunt la rândul lor traduse în vorbire de un algoritm de învăţare automată, o formă de inteligenţă artificială.

Apoi, un difuzor redă propoziţiile pe care persoana respectivă intenţionează să le rostească. În prezent, prototipul poate transmite doar anumite fraze preînregistrate.

În mod esenţial, plasturele funcţionează fără a fi nevoie să capteze vibraţiile corzilor vocale ale unei persoane, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la restabilirea vorbirii persoanelor cu afecţiuni ale corzilor vocale, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Ziyuan Che, de la Universitatea din California, Los Angeles.

Potrivit studiului, aproape o treime dintre oameni suferă de cel puţin o tulburare a vocii în timpul vieţii. (News.ro)

Scroll to Top