Cercetătorii confirmă generarea unei cantități mai mari de energie decât este necesară pentru inițiere prin reacția de fuziune


,

În decembrie 2022, cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory au reușit, în premieră, să producă printr-o reacție de fuziune mai multă energie decât era necesară pentru a porni.

Experimentul revoluționar a fost realizat în laboratorul din California, care utilizează 192 de lasere de mare putere pentru a arunca granule mici de combustibil de deuteriu și tritiu, într-un proces cunoscut sub numele de fuziune prin restrângere inerțială. Asta duce la implozia combustibilului ciocnind atomii și generând temperaturi și presiuni mai mari decât cele găsite în centrul soarelui.

Acum, o nouă lucrare a specialiștilor vine să confirme rezultatele experimentului din decembrie 2022. Aceștia spun că, deși este mult de lucru până la obținerea beneficiilor concrete, „nu există nimic fundamental care să ne limiteze capacitatea de a valorifica fuziunea în laborator”.

Reacția de fuziune are potențialul de a oferi o sursă de energie practic nelimitată, curată și durabilă. Spre deosebire de reactoarele nucleare actuale, fuziunea nu produce deșeuri radioactive cu durată lungă de viață și nu prezintă aceleași riscuri de accidente catastrofale.

În plus, sunt validate principiile fundamentale ale fizicii care stau la baza energiei de fuziune. (IEEE Spectrum)

Scroll to Top