din România
O studentă româncă a obţinut locul I la Finala Internaţională a Concursului de Limbă, cultură şi civilizaţie franceză, Défi-IntrAlliances care a avut loc la Paris
Românca Alexia Isvoranu, studentă la Universitatea de Petrol-Gaze Ploieşti, a ocupat primul loc la Finala Internaţională a Concursului de Limbă, cultură şi civilizaţie franceză, Défi-IntrAlliances care s-a desfăşurat la Paris, marţi, 1 octombrie. Din echipa finală a concursului au făcut parte laureaţii de pe fiecare continent, românca Alexia Isvoranu fiind reprezentanta…
Numărul copiilor din România cu părinți plecați la muncă în străinătate este în scădere
Numărul copiilor rămași în grija rudelor sau în sistemul de protecție specială, din cauza părinților plecați la muncă în străinătate, a scăzut în mod semnificativ în ultimul an, potrivit datelor publice. Această tendință poate fi un indicator al îmbunătățirii condițiilor economice interne, însă problema rămâne una de interes național, potrivit…
Dacia Sandero a rămas cea mai vândută mașina din Europa și în august
Clasamentul celor mai vândute automobile din Europa este condus de Dacia Sandero și în luna august, o performanță cu atât mai notabilă cu cât s-a produs pe o piață în declin, care a generat scăderi masive pe cele mai mari piețe ale Dacia. Este de remarcat revenirea vânzărilor Tesla, care…
România rămâne cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25
În perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone, urmată de: Lituania (620.000 de tone), Bulgaria (550.000 de tone), Germania și Franța (ambele cu 500.000 de tone). Uniunea Europeană a exportat o…
Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 80,266 miliarde lei în semestrul I 2024,în creștere cu 5,6%
Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 80,266 miliarde lei în semestrul I 2024,în creștere cu 5,6%, comparativ cu semestrul I 2023, anunță Institutul Național de Statistică (INS). ”În trimestrul II 2024 investițiile nete realizate în economia națională au însumat 45,758 miliarde lei, în creștere cu 5%, comparativ cu trimestrul…
A fost semnat contractul de finanţare pentru cea mai mare pădure urbană din România: 60 de hectare cu bani din PNRR
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, au semnat marţi contractul de finanţare pentru cea mai mare pădure urbană din România, de peste 60 de hectare, care va fi realizată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Pădurea urbană înseamnă anumite specii şi densităţi foarte mari, e…
Cel mai modern Liceu Tehnologic din România a fost construit în Sebeș, orașul cu șomaj zero
Liceul Tehnologic Sebeș este, în prezent, unul dintre cele mai moderne din România, unitatea de învățământ fiind ridicată în ultimii doi ani. Aproape 1.000 de elevi au început anul școlar în orașul puternic industrializat din județul Alba, aflat la intersecția autostrăzilor A1 și A10. Proiectul a devenit posibil ca urmare a…
Fondul forestier al Romaniei a înregistrat o creștere de aproximativ 1,1% în aproape 10 ani
Suprafața fondului forestier la sfârșitul anului trecut a înregistrat o creștere cu aproximativ 0,1% comparativ cu 31 decembrie 2022, în timp ce raportat la 2014 a consemnat o majorare de aproximativ 1,1% datorată în principal unor reamenajări de pășuni împădurite și introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii…
Patru medalii, între care una de aur, obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Informatică. România, locul 2 în Europa și 8 în lume
Elevii români au câștigat patru medalii, între care una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică, desfășurată în Egipt. România este astfel pe locul 8 în lume și locul 2 în Europa la ediția din acest an a olimpiadei. Potrivit Ministerului Educației, România a obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică,…
Macro
Știri pozitive din economie prezentate de
din Întreaga Lume
Defrișările pădurii amazoniene din Brazilia sunt la cel mai scăzut nivel din 2016
Față de anul precedent, nivelul defrișărilor pădurii amazoniene din Brazilia a încetinit cu aproape jumătate, potrivit datelor guvernamentale, obținute cu ajutorul monitorizării prin satelit. În ultimele 12 luni, pădurea tropicală amazoniană a pierdut 4.300 de kilometri pătrați, o suprafață aproximativ de dimensiunea Rhode Island. Aceasta reprezintă o reducere a defrișărilor cu…
Producția record de energie hidroelectrică și solară din China a dus la reducerea consumului de energie pe bază de cărbune
Consumul de energie electrică al Chinei a doborât recordul anterior în luna iulie, când un val de căldură prelungit s-a instalat peste principalele regiuni populate, în special în Delta Yangtze, determinând o creștere enormă a folosirii aerului condiționat și refrigerării. Consumul fără precedent a fost, însă, satisfăcut de producția record de…
Japonia construiește un drum automatizat de 500 km între Tokyo și Osaka
Un drum cu benzi mecanizate pentru transportul mărfurilor ar putea ajuta Japonia să rezolve două probleme în același timp: emisiile de gaze cu efect de seră și lipsa șoferilor de camioane. Planurile pentru acest drum, care va lega capitala Tokyo de Osaka, au fost dezvăluite recent de Ministerul Terenurilor, Infrastructurii, Transporturilor…
Kenya apelează la digitalizare pentru a planta 15 miliarde de copaci
În 2022, Kenya s-a angajat să refacă acoperirea forestieră printr-un program pe 10 ani, care beneficiază de bunăvoința și participarea cetățenilor. Scopul final este plantarea a 15 miliarde de copaci până în 2032. Programul, care face parte dintr-un efort mai amplu de combatere a schimbărilor climatice, presupune mobilizarea în masă a…
Coreea de Sud reciclează 98% din deșeurile alimentare
În urmă cu 20 de ani, când a decis să abordeze problema reciclării deșeurilor alimentare, Coreea de Sud arunca 98% din acestea. Acum, 98% din deșeuri sunt transformate în furaje, compost sau energie. Acest lucru a fost posibil prin interzicerea aruncării resturilor alimentare și prin obligativitatea separării și reciclării acestora -…
O proteină nou descoperită poate stopa deteriorarea ADN-ului
Cercetătorii de la Western University au descoperit o proteină ce are capacitatea nemaivăzută de a opri deteriorarea ADN-ului. Numită DdrC (DNA Damage Repair Protein C), aceasta a fost găsită într-o bacterie destul de comună, numită Deinococcus radiodurans, ce poate supraviețui afecțiunilor care dăunează ADN-ului. Fiecare celulă are un mecanism de reparare a…
Berlinul stochează apa de ploaie pentru a combate lipsa apei din oraș
Berlinul este situat într-o regiune uscată a Germaniei, iar alimentarea cu apă este un subiect sensibil în fiecare vară. De aceea, orașul adoptă măsuri pentru a stoca apa de ploaie și a o elibera atunci când este necesară. Primul pas a fost construirea mai multor bazine subterane masive, care funcționează ca…
India a instalat aproape 15 GW de energie solară în prima jumătate a anului
În primele șase luni ale anului, India a și-a crescut capacitatea de producție a energiei solare cu 14,9 GW, doborând toate recordurile anterioare semestriale și anuale. Față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta reprezintă o creștere de 282%, după ce au fost puse în funcțiune mai multe proiecte amânate anterior. În…
Cercetătorii lucrează la îmbunătățirea preziceri riscului de demență
Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință vor analiza 1,6 milioane de scanări ale creierului pentru a dezvolta instrumente menite să prezică riscul de demență. Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Universitatea din Dundee vor examina scanările CT și RMN ale pacienților din Scoția capturate de-a lungul a mai bine…