Mexic a făcut progrese importante în ceea ce privește dreptul la avort


,

După mai multe decade de eforturi pentru obținerea drepturilor reproductive, Mexic a făcut pași mari în ultimii ani în această direcție.

În 2021, când Curtea Supremă a Statelor Unite anula decizia Roe vs. Wade, anulând dreptul federal de a face avort, Curtea Supremă Națională de Justiție din Mexic declara în unanimitate neconstituțională incriminarea avortului voluntar.

Hotărârea a recunoscut dreptul de a întrerupe o sarcină în instituțiile de sănătate publică într-un mod accesibil, gratuit, confidențial, sigur, rapid și nediscriminatoriu, deschizând drumul unei reforme mai ample în întreaga țară.

Din acest punct, societatea civilă și mai multe ONG-uri, printre care Open Society Foundations, au început să facă presiuni pentru reformele necesare la nivel local.

Campania a constat în comunicări strategice, cercetare și eforturi menite să consolideze mecanismele sistemului juridic pentru apărarea dreptului de a alege.

O victorie importantă a fost obținută în august 2023, când Curtea Supremă Națională din Mexic a ordonat Congresului statului Aguascalientes să dezincrimineze avortul voluntar.  Apoi, în septembrie, Curtea a anulat toate pedepsele penale federale pentru avort. (Open Society Foundations)

Scroll to Top