A fost realizat cel mai detaliat arbore al vieții pentru plantele cu flori de până acum


,

Răspândirea rapidă a plantelor cu flori, sau „misterul abominabil”, cum a numit Charles Darwin această evoluție, va putea fi mai bine înțeleasă după publicarea celui mai nou studiu în materie.

Acesta a creat cel mai detaliat arbore al vieții pentru plantele cu flori realizat vreodată, după analizarea a 1,8 miliarde de litere de cod genetic de la mai mult de 9.500 de specii, clarificând o parte din misterul din jurul creșterii plantelor cu flori.

Asemenea unui tabel periodic, acest copac al vieții arată cum sunt legate plantele. Pentru asta, cercetătorii au folosit 200 de fosile și au descoperit că plantele cu flori timpurii au cunoscut o explozie a diversității la scurt timp după originea lor, dând naștere la mai mult de 80% din speciile majore de plante cu flori pe care le vedem astăzi.

După „explozia” inițială, viteza cu care au apărut noi specii de plante cu flori a încetinit timp de aproximativ 100 de milioane de ani. Apoi, cu aproximativ 40 de milioane de ani în urmă, când clima Pământului se răcea, a existat un nou mare salt în numărul de noi specii de plante cu flori care au apărut.

Studiul a fost posibil cu contribuția a 138 de organizații din 27 de țări și a folosit de 15 ori mai multe date decât orice alt studiu similar. (Mongabay)

Scroll to Top