Investițiile în energie curată din acest an vor fi de două ori mai mari decât cele în combustibilii fosili


, ,

Investițiile globale în tehnologia și infrastructura de energie curată vor atinge $2.000 de miliarde în acest an, aproape dublu față de suma cheltuită pe combustibili fosili, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Se estimează că investițiile totale în energie vor depăși 3 trilioane de dolari, aproximativ două treimi din acestea fiind alocate surselor regenerabile de energie, vehiculelor electrice, energiei nucleare, stocării și rețelelor. 

Restul, puțin peste 1.000 de miliarde de dolari, merg către petrol, gaze și cărbune, potrivit ultimului raport al organizației cu sediul la Paris.

„Creșterea cheltuielilor cu energia curată este susținută de o economie puternică, de reduceri continue ale costurilor și de considerente de securitate energetică” spune directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Investițiile în energie curată sunt susținute de costuri mai mici – cum ar fi cele pentru panourile solare sau metalele necesare pentru baterii – și de reducerea presiunilor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor care cresc costurile de finanțare pentru anumite proiecte.

Potrivit AIE, China va aduce cea mai mare parte a investițiilor în acest an, ajungând la aproximativ $675 de miliarde datorită cererii interne puternice de energie solară, baterii cu litiu și vehicule electrice. Europa și SUA vor urma, cu investiții în valoare de $370 de miliarde și, respectiv, $315 miliarde. (WSJ)

Scroll to Top